Lekar möhippa

Lekar är ett måste på möhippa! En perfekt aktivitet för att lära känna varandra och skapar en härlig stämning. Nedan har vi samlat flera roliga idéer och förslag på lekar!


Introduktionslekar

Vilken kompis? Alla deltagare på möhippan får i uppgift att ta med sig ett föremål som man förknippar med bruden. På möhippan ger alla varsitt föremål till bruden som får gissa vilken kompis som tagit med sig vilket. Vill ni kan ni göra en fiskdamm av prylarna. Ge bruden en chans att berätta vad varje sak symboliserar, med vilken person och historien bakom. Det finns olika varianter på leken där deltagarna kan tänka på ett ord, lägga in en låt i en spellista eller ta med sig en present som ska representera dem själva eller deras relation till den blivande bruden. Är bruden konstnärligt lagd kan man exempelvis låta alla måla varsitt porträtt av den blivande bruden så får hon gissa vem som målat vilken bild.

 

15 sekunders-leken Denna lek passar bra att göra i början av möhippan för att lära känna varandra. Alla sitter i en ring och bruden får 15 sekunder på sig att presentera varje person på möhippan genom ett minne, hur man känner varandra eller dylikt. 15 sekunder går snabbt så det blir lätt hetsigt men väldigt roligt!

 

Bruden i fokus

Ballonger och konfetti

Ballongleken Alla deltagare skriver ett par frågor var till bruden, på små papperslappar som läggs i ballonger innan  uppblåsning. Bruden går runt med ballongerna under dagen och då och då, när ni till exempel står och väntar på nästa aktivitet, får bruden smälla en ballong och svara på frågan.

 

Framtida brev Bruden får skriva ett brev till sig själv som hon sedan får försegla och öppna om ett visst antal år. I brevet kan hon exempelvis skriva om hur hon känner inför bröllopet, förväntningar med mera. 

 

Charader på personer från brudens liv Ni delar upp er i två lag och gör charader av olika personer i brudens liv, exempelvis ex, föräldrar, vänner, förälskelser etcetera. Här gäller det att alla i gruppen känner bruden väl så det inte blir för mycket internt bland de som känner bruden bäst.

 

Säg hejdå till EX:en... Kompisarna förbereder en lista på före detta partners i brudens förflutna. Allt från sommarflirtar till seriösa partners - ni bestämmer. Tanken är att bruden går igenom person efter person som står skrivna på lappar. Hur lapparna presenteras för bruden kan ni vara kreativa med. Kanske som i ballongleken ovan eller i en tombola?! Hon får berätta om varje person och ta ett symboliskt adjö till personerna för att sedan blicka framåt mot sin (förhoppningsvis) sista kärleksrelation i livet!

 

Lekar med fokus på partnern

Kärleksförklaringen Sätt ett gäng tandpetare i ett äpple som ni bär med er under dagen. Då och då drar ni ut en tandpetare och den blivande bruden ska då nämna en anledning till varför hon vill gifta sig med sin blivande. Man kan ju då passa på att skriva ner alla anledningar och samla i ett fint album för att överlämna till partnern på bröllopet. 

 

Hur väl känner bruden sin blivande? Låt fästmannen spela in en film på sig själv där han besvarar frågor som ni skickat till honom. Under möhippan tittar ni på filmen gemensamt och pausar mellan det att fästmannen läser upp frågan och svaret. Där emellan får bruden gissa det rätta svaret. Garanterat många skratt och en del aaaaw-moments.

 

Gissa T-shirten! Tjejer på möhippan tar med sig sina partners T-shirts och sen får man även den blivande livspartnerns T-shirt. Helst ska den vara lite använd och inte nytvättad. Sen kör man blindtest och ser om bruden kan gissa vilken som är hennes partners tröja...

 

Lekar som genererar skratt

Ligga, gifta, döda Välj några olika kategorier, till exempel fotbollsspelare, skådisar, politiker, artister etcetera. I varje kategori väljer du ut tre personer, skriv sedan ut dessa personer på papper så att alla deltagare får varsitt. Bruden ska sedan välja i varje kategori vem hon vill ligga med, gifta sig med och döda. Deltagarna ska också välja men de får gissa hur de tror att bruden väljer. När alla har lagt sin röst går man igenom och bruden får ge en motivering. 

 

"På minuten" Gör en PowerPoint med massa kändisars ansikten, blivande brudgummen kan vara en av dem. Två personer står mittemot varandra varav en ser bilden på "kändisen" och ska beskriva vem de ser (utan att säga vem det är, allt annat tillåtet: sång, dans mm). Personen som står med ryggen mot bilden har en minut på sig att gissa vem det är... Detta är en jätterolig lek, speciellt i och med stressen att det är på tid!

 

Med andra ord Dela in gruppen sig i tre lag, varje person i varje lag skriver: 1) Tre yrken på tre olika lappar 2) Tre "kända personer" på tre olika lappar 3) Tre låtnamn på tre olika lappar. (Obs, man får inte dela med sig till någon annan vad man skriver, inte ens sitt eget lag). Alla lapparna läggs i en skål.

ROND 1: Lag 1 börjar, där en person i laget ska förklara en lapp i taget "med andra ord". Till exempel, en beskrivning av Beyoncé skulle kunna vara "känd artist som sjunger single ladies". Man får ej bokstavera eller göra gester, endast beskriva. Man gör så många lappar man hinner under 1,5 min. Lagen turas om att göra samma sak tills lapparna tar slut. När alla lappar är slut räknar varje lag hur många lappar man fick, skriver upp och lägger tillbaka i skålen.

ROND 2 - charader. Nu har alla hört alla lappar en gång då de kördes under rond 1 så man har lite hum om vad som döljer sig i skålen. Nu gör man samma upplägg men med charader. En i laget väljs ut och gör så många lappar som hinns med på 1,5 min. Över till nästa lag osv tills alla lappar är slut. Alla räknar lapparna, skriver upp poängen, och tillbaka i skålen.

ROND 3 - ett ord. Nu har ni ännu mer koll på de lappar som finns. Samma procedur som tidigare men här får man bara säga ett enda ord.

ROND 4 - ljud. Samma som tidigare, nu får man bara låta. Ni kan ju ana hur knasigt det blir när man försöker låta som Trump utan att använda ord. När man gör ljudet måste de andra lagspelarna blunda så de inte ser eventuella gester.

Alla ronder är färdiga - räkna ihop och se vem som vann! 

Godisklubbor i glada färger